Suriname, de smeltkroes van culturen

Suriname, de smeltkroes van culturen

0 reactie minuten lezen

Suriname is een van de kleinste landen in Zuid-Amerika, maar het is een ware smeltkroes van culturen. Afstammelingen van Indianen, Chinezen, Javanen, Joden, Nederlanders, de inheemse bevolking en vele anderen leven allemaal in vrede en harmonie met elkaar. Als zodanig kan het niet genegeerd worden dat deze mensen hun eigen cultuur met elkaar deelden en een mix creëerden die maakt wat Suriname nu is.

Daarom kun je niet één soort Surinaams recept vinden, maar we zullen er een paar uitproberen!

 

Hoewel Suriname veel voedsel heeft dat afkomstig is uit andere culturen, heeft het ook zijn eigen traditionele voedsel, Pepre Watra is daar één van. De naam van het gerecht betekent "peperwater" in hun lingua franca Sranan Tongo, maar het is meer dan alleen peper en water!

Het is een lichte vissoep met uien, tomaten, selderij, madame jeanette of je kunt het weglaten als je niet tegen kruiden kunt, piment, bouillonblokjes, zwarte peper en zout. Vergeet niet de vis te wassen met citroen om de visgeur te verwijderen! Surinamers gebruiken meestal witte vis zoals snoek of kabeljauw. Laat alle ingrediënten sudderen en je hebt een Surinaamse vissoep klaar om te eten!

 

Van soep naar iets gebakken, Nasi is wat Surinamers gebakken rijst noemen. Deze Surinaamse versie van gebakken rijst gebruikt vaak restjes rijst van gisteren, fijngehakte uien, trassi (een garnalenpasta!), knoflook, zoete ketjap, sojasaus, een handvol fijngehakte peterselie of selderijblaadjes, en bijgerechten zoals eieren of augurken of gebakken bakbananen!

Surinaamse Nasi werd geïntroduceerd door de Javanen, en later hadden de Chinezen hun eigen gebakken rijst recept om mee te delen, en de Surinamers zelf droegen bij met de smaak. Daarom is er niet één correct recept, want sommigen voegen bruine suiker toe, of laos, of citroengras, er zijn heel veel Nasi varianten!

 

Hier komt een van de nationale gerechten van Suriname, Pom. Pom wordt vaak geserveerd op verjaardagsfeestjes en is van Creoolse of Joodse oorsprong. Oorspronkelijk gebruikten de Portugees-Joden aardappelen voor Pom, maar die waren niet te vinden in Suriname, dus uiteindelijk gebruikten ze de wortel van een lokaal ingrediënt genaamd tajer.

Pom is een mix van kip of vlees, pomtajer en citrussap. Het vlees wordt vaak in blokjes gesneden en gemengd met kruiden zoals zwarte peper, nootmuskaat, zout en citrussap om het te marineren en vervolgens te koken. Daarna moet je de geraspte pomtajer mengen met paprikapoeder, zout en peper in een andere kom. Sommige mensen koken het pomtajermengsel, anderen niet, maar uiteindelijk wordt de kip bedekt met pomtajer en gebakken in een voorverwarmde oven.

Je kunt zelfs cassave, taro of aardappelen gebruiken om pomtajer te vervangen. Hoewel het vaak met rijst of groenten wordt gegeten, kan pom ook een vulling zijn die met brood wordt gegeten, zoals een broodje dat "pom broodje" wordt genoemd!

 

Goedangan is een traditionele Surinaamse salade die naar men zegt lijkt op Gado-gado, een traditionele Indonesische salade, maar goedangan gebruikt kokosroom als dressing in plaats van pindasaus! Goedangan is ongelooflijk makkelijk te maken en gebruikt versnipperde kool, mungbonen, sperziebonen en een paar gekookte eieren!

Voor de dressing gebruik je kokosroom, gewone yoghurt, bruine suiker, gemalen koriander, chilipeper, limoen en wat zout. Blancheer je groenten, meng de dressingingrediënten, pas aan naar smaak en druppel de dressing over de salade. Voeg wat kokosvlokken toe als je wilt, en nu is goedangan klaar om geserveerd en gegeten te worden!

 

Ghugri, afkomstig uit India en overgewaaid naar Suriname, is een populaire snack gemaakt van kikkererwten! Kikkererwten worden een nacht geweekt om ghugri te maken, maar voor het gemak zijn er ook recepten waarbij kikkererwten uit blik worden gebruikt.

Gebruik een grote koekenpan of braadpan om wat gehakte uien, gehakte knoflook, masala, verse peper of peperpoeder naar keuze, zout en suiker te bakken. Zodra het mengsel bruin begint te worden, voeg je de kikkererwten toe en blijf je roeren tot ze een beetje knapperig worden.

Serveer de ghugri in individuele kommen, of eet het zelf op!

 

Deze is echt interessant, Tjauw Min (chow mein) is een roergebakken mie van de Chinezen, maar laat je niet misleiden, want Suriname heeft zijn eigen creatieve draai, zelfs voor chow mein!

Typische chow mein gebruikt chinese eiernoedels die vervolgens worden geroerbakt in een pan met kip of gepelde garnalen, ui, knoflook, oestersaus, bouillonblokje, gemberpoeder, sesamolie, vijfkruiden, zoete sojasaus en zoute sojasaus, het lijkt een gewone chow mein. Maar wacht! Sommige Surinaamse tjauw min recepten gebruiken spaghetti als mie! Wil je dat uitproberen?

 

Als een ware smeltkroes van culturen die in harmonie met elkaar leven, is er niet één juiste manier om een Surinaams gerecht te maken omdat elke cultuur zijn eigen smaak heeft bijgedragen aan het eten van Suriname. Zelfs dit is nog maar een tipje van de sluier van de intrigerende Surinaamse eetcultuur!

Dus laten we er meer over te weten komen, te beginnen door het aan een Surinaamse vriend te vragen en jullie cultuur met elkaar te delen!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Suriname, de smeltkroes van culturen"Laat een reactie achter
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Categorieën
LandenRijst, Noedels & MeelKruidenSauzen / Marinades / ExtractDrankenSushi / JapansConserverenDessert & SnacksNon FoodHot Pot / Fondue / Korean BBQGezondheid productenSaleKlantenserviceMijn accountNederlandsEnglish