Meer dan Phở, Vietnam!

Meer dan Phở, Vietnam!

0 reactie minuten lezen

Vietnam is net zo divers en uniek als elk ander land ter wereld. De Vietnamese keuken kan worden onderverdeeld in verschillende delen omdat het eten van regio tot regio kan verschillen! Wat echter voor alle regio's blijft gelden, zijn de verse ingrediënten die worden gebruikt, hun liefde voor kruiden en groenten, en Vietnamees eten is altijd een lust voor het oog!

Aantrekkelijk voor de ogen, om van te watertanden en heerlijk van smaak, sommige Vietnamese gerechten zijn zo eenvoudig om thuis te maken en te delen met je familie en vrienden!

 

Om te beginnen met iets heel eenvoudigs: Rau muống xào tỏi, wat roergebakken waterspinazie met knoflook betekent, of eenvoudigweg rau muống is een bijgerecht in Vietnam dat soms ook als hoofdgerecht of basisvoedsel wordt geserveerd in sommige gezinnen!

Rau muống zelf is de Vietnamese naam voor waterspinazie, of morning glory, of kangkong, of de wetenschappelijke naam Ipomoea Aquatica. Algemeen wordt aangenomen dat deze gemakkelijk te kweken waterplant oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt en daar voor het eerst werd gekweekt, vandaar dat de meeste, zo niet alle, Zuidoost-Aziatische landen hebben hun eigen recept voor waterspinazie.

Vietnamese rau muống wordt vaak gemaakt met knoflook, suiker, oestersaus, sommige mensen gebruiken zwarte peper voor de warmte en sommige mensen gebruiken maïzena om de saus te verdikken.

Het beste is om de verwelkte bladeren weg te gooien en de harde uiteinden af te knippen, te wassen en dan meestal in de gewenste lengte te snijden. Er zijn recepten die zeggen dat je de waterspinazie een paar minuten moet blancheren, maar het is prima om dat niet te doen.

Fruit in een grote pan of wok de knoflook tot hij geurig is en doe dan de morning glory in de pan voordat je de eerder genoemde saus en kruiden toevoegt en pas de smaak naar hartenlust aan. Echt naar hartenlust, want in sommige recepten wordt er zelfs vlees aan toegevoegd, zoals rundvlees, kip of garnalen.

Het is eenvoudig, hartig en als het perfect gekookt is, kan het knapperig zijn. Serveer het met rijst als hoofdgerecht, of als bijgerecht om je andere gerechten aan te vullen!

Maak je geen zorgen als je veel waterspinazie koopt en ziet dat je pan er helemaal mee gevuld is, want het zal in grootte krimpen als het gekookt is!

 

Er zijn twee soorten loempia's in Vietnam, de eerste is de gefrituurde die uit China komt, terwijl de andere een bijna doorzichtig uitziende rol uit Vietnam zelf is. Het heeft ook veel namen in Vietnam, afhankelijk van de regio. Het wordt gỏi cuốn genoemd in Zuid-Vietnam, nem cuốn in Noord-Vietnam, rijstpapierrolletjes in de Centrale regio, en "loempia" of "loempia" of "zomerrol" in de Westelijke regio, net zoals het in het Engels bekend staat.

Het belangrijkste ingrediënt om gỏi cuốn te maken is het rijstpapier! Dompel het rijstpapier een seconde of twee in warm water en wees niet traag bij het schikken van je vullingen en het oprollen! Het rijstpapier zal blijven hydrateren en te zacht en plakkerig worden om te hanteren.

Er zijn geen regels voor de vulling van je gỏi cuốn, hoewel deze traditioneel wordt gevuld met garnalen of varkensvlees en verse groenten. Maar je kunt hem vullen met elk vlees en elke groente die je lekker vindt! Meestal worden vismuntjes, sla, bieslook en soms rijstnoedels of vermicelli gebruikt als vulling.

Gỏi cuốn kan gegeten worden zoals het is, of het kan in sauzen worden gedoopt. Vietnamezen gebruiken vaak hoisinsaus, pindasaus of zelfs nước mắm, een populaire dipsaus in Vietnam.

Het is een gezond tussendoortje, maar het is niet verkeerd om het ook als hoofdgerecht te eten. Wat je voorkeur ook is, het is zeker leuk om gỏi cuốn te maken!

 

Bò lúc lắc is hartig gesauteerd rundvlees met groenten uit Vietnam, waarvan de naam rundvlees (bò) en schudden (lúc lắc) betekent. Rundvlees was vroeger een luxe ingrediënt en dit gerecht werd meestal geserveerd voor de hogere klasse en tijdens formele evenementen, maar gelukkig is het nu een gerecht geworden waar iedereen van kan genieten. Het is in veel Vietnamese restaurants verkrijgbaar, maar het is ook gemakkelijk thuis te maken!

De ribeye of ossenhaas wordt gemarineerd met vissaus, oestersaus, sojasaus, gehakte knoflook, suiker, maïzena of tapioca, zout of bouillonpoeder, rijstwijnazijn en zwarte peper.

Voor de groenten zelf worden vaak uien, paprika, sla, tomaten en waterkers gebruikt als bedding voor het rundvlees. Bepaalde groenten worden eerst gesauteerd, maar er zijn ook recepten waarbij de groenten helemaal niet worden gesauteerd.

Het gemarineerde rundvlees wordt dan in een grote pan of wok op hoog vuur dichtgeschroeid tot het medium rare is en de buitenkant bruin. Het kan dan worden geserveerd op een bedje van groenten, of het wordt overgebracht in een andere pan om te worden gebakken met groenten. Het hangt af van het recept dat je volgt en je voorkeur!

 

Een van de weinige eierkoffies ter wereld, Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is de thuisbasis van cà phê trứng! Er wordt gezegd dat een man genaamd Nguyen Giang deze eierkoffie maakte toen er een tekort aan melk was. Sindsdien is de koffie een populaire delicatesse geworden in zijn geboorteplaats. Het café waar het werd gemaakt staat er ook nog steeds!

Het wordt meestal gemaakt met Vietnamese koffie met behulp van een phin filter, maar je kunt ook een espressokoffie gebruiken of elke sterke koffie die je lekker vindt. Voor de eiercrème klop je de eierdooiers en gecondenseerde melk in een kom. Zodra het luchtig is geworden en in volume is verdubbeld, doe je de eiercrème voorzichtig op je koffie.

Het is niet overdreven zoet, maar kan voor sommigen wel als dessert worden beschouwd!

 

Bánh chuối is een zoete bananencake of -pudding die, afhankelijk van het recept en de voorkeur, kan variëren in ingrediënten, uiterlijk en textuur.

Het bestaat hoofdzakelijk uit bananen, kokosmelk of kokosroom, rijstmeel, suiker, gecondenseerde melk, boter, ei, wit brood en vanille-extract. Afhankelijk van of je het bakt of stoomt, kan bánh chuối er ook anders uitzien!

Er zijn werkelijk te veel manieren om bánh chuối te maken, sommigen laten hun bananen eerst in rum weken, anderen laten het brood eerst in kokosroom weken. Sommigen strooien er geroosterde sesam of gemalen pinda's over nadat de koek klaar is. Er zijn er te veel om hier een voor een op te noemen, het lijkt wel alsof er steeds een nieuwe versie van bánh chuối is als je een nieuw recept vindt!

 

Vietnam heeft meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou zeggen, en er is zeker nog veel meer Vietnamees eten dan alleen pho! Probeer meer Vietnamees eten uit, deel je creatie met je vrienden en familie en vertel een Vietnamese vriend dat je een van hun gerechten hebt geprobeerd. Ze zullen zeker blij zijn om het nieuws te horen!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Meer dan Phở, Vietnam!"Laat een reactie achter
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Categorieën
LandenRijst, Noedels & MeelKruidenSauzen / Marinades / ExtractDrankenSushi / JapansConserverenDessert & SnacksNon FoodHot Pot / Fondue / Korean BBQGezondheid productenSaleKlantenserviceMijn accountNederlandsEnglish